SLOŽKY

čtvrtek 22. října 2020

malé ohlédnutí...

 PROJEKTY_obecně bych řekla, že se docela chytáte a že jste začali pracovat... k požadovaným výstupům přidám řezopohled zahrnující obelisk, (podklad budete mít na BLOGu), situace jste docela zvládali, doufám, že se již budou jen vylepšovat... výkresy půdorysů a řezů doplníme o tloušťky stěn a konstrukcí... modely z toho co dům dal zatím dobře slouží našim účelům... na BLOGu přibyli podklady ke stromům a obelisku...

KONCEPT_je to co nám pořád trochu nejde. Studentka konceptuálního atelieru J.Vodolanová se zabývala krajinou, přesto pro nás mohou být její postupy inspirativní. V Berlíně postavili na bývalé zdi mezí východem a západem kapli, její zděná část je hliněná, v hlíně jsou úlomky paměti místa, smetí z místa kudy se prohnaly dějiny... je to působivé a konceptuální... vychází to z toho, že někdo to místo zkoumal a hodně o jeho symbolice přemýšlel a nakonec ji dostal i do samotné k-ce... je v tom symbolika, otázky co z nás zůstane, téma obyčejnosti, ztráty i rozbití a přerušení, krásy v jednoduchosti a obyčejnosti a také navázání na něco co bylo dřív...

Kaple smíření_Berlin
                            https://www.archiweb.cz/b/kaple-smireni-kapelle-der-vers-hnung

V souvislosti s hledáním konceptu jsem si vzpoměla na podivuhodnou stavbu, tentokrát z Ruska. Je to Věž filozofů, spíš takový vítězný oblouk. Přečtěte si co všechno do jejího konceptu vnesl architekt Boris Bernaskoni, (dole v odkazu hlavně v předposledním odstavci)

Boris Bernaskoni_ARC_model
                                            http://www.uncubemagazine.com/blog/9038345

Historie Dejvic zůstává pro většinu z vás neprozkoumaným tématem. Škoda, že mi nevěříte, že by vám její znalost pomohla v dotažení konceptu a tedy celého projektu. Jako architekti budete celý život pracovat s určitými, měnícími se tématy, budete zkoumat místa, provozy, zvyky nějakých cizích lidí, principy fungování složitých technologií. Když to všechno dostanete do projektu, začnete na něčem jiném a možná se i budete snažit leccos z toho předchozího zapomenout neboť by vám pak už v hlavě nezbylo místo na to nové... Budete ale vždy o místě kam navrhujete vědět víc než jeho obyvatelé. Takže si zvykejte!

GEOMETRIE KULAŤÁKU se docela povedla. Nešli jste moc do hloubky, spokojili jste se s tím, že něco nevíte, tak tedy nemůžete... tohle pravidlo pro vás ovšem vstupem na naši fakultu přestalo platit a teď když něco nevíte, tak to někde najdete, nějak to vymyslíte, někoho se zeptáte.

Nejhůře jste pořídili v úloze EVENT. Budeme na tom muset ještě zapracovat, dostat vás do role kreativců, kteří nejsou k zastavení. Není to opět otázka toho, že o místě vlastně nic nevíte? V podstatě se nám objevily dva nápady, jeden na pasování obelisku na KOROnový sloup (což považuji za skvělé) a rozmístění gaučů, což by mohlo být milé, ale s Dejvicemi to nemá žádnou souvislost a navíc teď doma v gauči budeme všichni sedět docela dlouho, tak jakýpak Event. 

Zdá se mi dobré rozprostřít oslavy do delšího časového období. Navrhuji uspořádat Maraton. Když uvažujeme dráhu po obvodu mlatové plochy, poběží se 110kol. K Maratonu patří slogan "zvítězili jsme," je v tom i symbolika nezdolné síly, zdraví, sám o sobě pohyb je zdravý a je protikladem nemoci, stějně jako volné běhání po venku spolu s ostatními, může být určitým symbolem osvobození, po lockdownu určitě... Start a zázemí pro sportovce bude u Šestáku, cíl bych navrhovala u obelisku.

Očekávám vaše další vylepšené nápady! Včetně komiksových obrázků.





Žádné komentáře:

Okomentovat